Vad är det som gör att amorteringskravet kickar igång – även fast du redan köpt din bostad och trivs med din boendesituation? Bland annat tilläggslån som höja belåningsgraden över en viss punkt. Men det går att göra omvärdering av bostaden i vissa fall, samt att ta lån som inte ligger på huset specifikt. Hur mycket renoverar sedan svensken i genomsnitt och i jämförelse med andra länder? Mer om detta nedan.
Det att ett nytt amorteringskrav har trätt i kraft innebär ett flertal olika saker, oavsett om du redan äger din bostad eller om du står i beaktande att köpa nytt. I Expressen Dina Pengar går det att läsa mer om detta, det handlar bland att om hur mycket större månadsavgifterna kan bli om man tar ett tilläggslån och ändrar belåningsgraden väsentligt.
Amorteringskravet kan kicka igång vid renovering
Det är nämligen så att amorteringskravet även kan komma att omfatta renoveringar på din befintliga bostad. Så även om du är nöjd med din boendesituation kan du beröras av tvånget att amortera om du slår i taket på själva amorteringstrappan. För att slippa behöva höja månadskostnaden kan det i stället vara ett alternativ att ta ett blancolån vid en renovering, via till exempel flexlimit.se.
Omvärdering kan räkna om belåningsgraden
Det som en kan göra för att minska risken för att behöva amortera efter ett tilläggslån är att omvärdera huset så att det är ”up to date” med marknadsvärdet och inte på samma punkt som när du köpte det säg, tjugo år tidigare. Men även på detta finns det en del regler att känna till, bland annat att en omvärdering av bostaden som kan göra så att man dessutom räknar om belåningsgraden – får endast ske vart femte år. På Finansinspektionens hemsida skrivs det vidare att omvärdering endast får ske om det skett en värdeförändring av bostaden som får sägas vara avsevärd. Och detta för andra anledningar än den allmänna prisutvecklingen på bostäder. Alltså räknas inte en sedvanlig upprustning eller renovering av till exempel badrum, kök eller tillbyggnad av balkong. Om ett hushåll för första gången utökar sin belåning efter att amorteringskravet har börjat gälla får även då en omvärdering ske.
Mer än vanligt att inte ha budget vid renovering
Men det som är bra att tänka på är också att det är mer än vanligt att spräcka budgeten när man renoverar hemma. I Folkbladet går det att läsa om hur svenskar tillsammans med grannarna, danskar, är sämst i Europa när det kommer till att budgetera för renoveringen. Något som är A och O egentligen. Men tydligen är det så att hela 40 procent av svenskarna inte lägger någon budget alls, något som garanterat syns i plånboken i efterhand. Och nästan en tredjedel, hela 28 procent av svenskarna, överstiger sin satta budget när renoveringen väl är igång, särskilt de yngre i skaran. Men hur mycket spenderar olika nationaliteter i genomsnitt vid en renovering, enligt samma artikel är redovisas följande siffror:
- Tyskar 544 000 kr
- Amerikanare 507 000
- Japaner 326 000 kr
- Danskar 264 000 kr
- Svenskar 246 000 kr