Årets fattigaste månad

Det är 2017 och vi befinner oss mitt i årets fattigaste månad. Hur klarar du dig egentligen helskinnad igenom den?

 

Året har startat och många runt om i landet känner att deras ekonomiska status inte riktigt är där den borde vara. Januari är känt för att vara en kärv månad, rentav skral. Pengarna kanske tog slut under julhelgen och kvar i plånboken finns ett antal småmynt och en knycklig tjugolapp. Det är inte optimalt för att klara sig igenom dagarna innan nästa lön trillar in på kontot. Men om man inte har pengar att betala sina räkningar med, vad ska man då göra?

 

Det finns ett antal olika sätt att klara sig utan att hamna i skuld. De viktigaste räkningarna är framförallt hyra och el samt a-kassa om du är en arbetstagare. Det går att ta ett lån för att få tillgång till pengar snabbt, vare sig det är kväll eller helg, detta bland annat via ett sms-lån. Fördelen med detta är just snabbheten, men det är viktigt att se lånet som en nödlösning, och räkna på räntekostnaden innan du bestämmer dig. Sms-låneföretag kan nämligen locka med nykundserbjudanden som har låg ränta, men när det övergår till ordinarie pris blir det desto dyrare.

 

Spara under året

 

Det bästa är dock att spara under året för att just slippa behöva ta ett lån eller hamna i en besvärlig ekonomisk situation efter jul och nyår. I Expressen tipsas det om hur man sparar på smart sätt, bland annat genom att:

 

  • Planera för utgifter långt i förväg och lägga undan pengar
  • Läsa på om fonder och sparande via nätet och genom att tala med sin bank
  • Pruta på bolånet för att försöka få till en bättre deal
  • Se över kostnader i hemmet, som prenumerationer och abonnemang
  • Sprida ut sparandet och riskerna samt fördela mellan både buffert för kortsiktiga, oförutsedda avgifter samt långsiktigt sparande
  • Undvik onödiga utgifter, ta med lunchlåda och köp inte kaffe ute varje dag, ta med hemifrån i stället
  • Låna i stället för att köpa nytt, kläder och andra saker som utrustning

 

 

Kolla vad du kan sälja hemma

 

I en artikel i Dagens Industri tipsas det om hur man dessutom se över det man har hemma och sälja av både avlagda gamla smycken eller andra prylar som inte används. Pantbanken är en smart lösning för att få pengar i handen direkt, lämna in gammalt guld som inte används eller en klocka som du aldrig bär. Enligt en artikel i Sveriges Radio har pantbankerna i januari sin bästa månad. Det är långt mellan decemberlönen och januarilönen nämligen.

 

Men redan innan jul och den efterkommande veckan med mat, firande och fest är det viktigt att bestämma sig för hur ens kostnader ska se ut. Var tuff mot dig själv och se till att betala alla räkningar och fasta kostnader i tid. Dra in på det som går när det sedan eventuellt är knapert i januari. Se till att äta den mat som finns hemma innan du går ut och handlar småsaker i kvarterets dyra mataffär, planera sedan en storhandling en gång i månaden så slipper du tänka på det under resten av tiden.