Det är inte alltid att bostadsproblem av olika slag handlar om att en har för lite insats sparad eller ens att man har toppbelånat sin bostad och inte rimligtvis kan belåna den något mer. Ibland är det andra saker som ställer till det.
Årets fattigaste månad är över äntligen och februari har tagit över med kyliga vindar, frost och snö. Som vi skrivit tidigare är det viktigt att göra en budget för varje månad för att se till så att man inte spenderar för mycket men även så att man kan spara pengar till det som kanske känns viktigare än impulsshopping. Det kan vara boende eller kanske till en bil – till båda dessa behövs det ofta handpenning som insats för att få ta det lån som krävs.
Lediga bostäder som står tomma
Men det är inte alltid det går att köpa en bostad, trots att man både har insatsen sparad samtidigt som det faktiskt finns lediga bostäder att flytta in i. I en artikel i Upsala Nya Tidning går det att läsa om hur Sigtuna kummun och byggbolaget Peab har hamnat i en konflikt med varandra gällande hela 160 lägenheter i Uppsala.
Problem med att belåna bostaden
Andra problem kring bostadslån kan vara att realisera en förmögenhet som är nedlagd i det boende som en redan har. I Svenska Dagbladet rapporteras det om hur banker nekar ensamstående pensionärer helt vanliga bostadslån, detta trots att många av de har en stor förmögenhet i sin bostad som det är. Detta enligt en rapport från Pensionsmyndigheten. Det som är lite underligt är att sju av tio personer mellan 60 och 79 år äger sin bostad och har lagt ner mycket pengar i den, därför skulle många pensionärer helt enkelt kunna frigöra stor kapital genom att till exempel belåna sina bostäder.
Men vid kontakt med tre banker för att fråga om möjligheterna att teckna bostadslån för en typpensionär säger alla nej. Samtliga nekar ett enmanshushåll boende i villa med en genomsnittlig pension att teckna bostadslån – Svenska Dagbladet