Bra att veta om privatekonomi

En del i att kunna sin privatekonomi och dess möjligheter, potential och fallgropar är att läsa på om olika saker. Det kan vara allt från hur ränta fungerar till vad för olika sorters lån det finns. Vad är till exempel ett blancolån och hur klarar man december utan att få en ekonomisk baksmälla i januari?

pexels-photo-large-1Olika lån passar bra i olika situationer och under varierade omständigheter. Det är till exempel kanske inte den bästa av idéer att ta ett blancolån för att finansiera en kontantinsats vid en bostadsaffär. Ibland är detta dock det enda sättet att få ihop pengar på för att kunna låna resten innan summan slår i bolånetaket. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och kallas med andra ord även för privatlån och konsumtionslån. I Svenska Dagbladet beskrivs detta som en risk för att det hela blir en dyr affär. 2015 var det ungefär 5 procent som hade tagit blancolån i samband med sin bostadsaffärs finansiering, detta enligt Finansinspektionen. Detta är även ett lån som är vanligt att ta när kassan tryter och det är dags för både julklappar och annat julkul.

Hur klarar man december och januari ekonomiskt?

Vid juletider tryter pengarna i plånboken för många när månaden går mot sitt slut. I Danmark är det till exempel många fler som söker ekonomisk hjälp inför denna högtid, detta för att klara den. I Dagens Nyheter kan en läsa om hur det allt som oftast är ensamstående föräldrar. Det smartaste sättet att hantera denna månad på är att göra en budget för den och spara pengar under året för att kunna ha råd att både köpa julklappar och unna sig god mat. December är utgiftskrävande och detta kan leda till lite av en ekonomisk baksmälla i januari, som vidare är den fattigaste månaden på hela året. En nödlösning kan vara att ta ett snabbt lån, men det är viktigt att du läser på både räntor och villkor samt jämför olika lånetyper innan. Hitta gärna en sajt med bra information i ämnet smslån och effektiv ränta innan du skriver upp dig på något. Sedan går det bra att göra ränteavdrag på lånet, men mer om detta kan du läsa om här i en artikel i Expressen.