Med en bra plan på sin privata ekonomi kan man skapa möjligheter för att sparkontot växer. Svenskarna är dock väldigt dåliga på att göra budget och planera ekonomin inför varje månad. En undersökning visar att endast hälften av alla svenskar gör någon form av budget.
Varannan svensk planerar inte sin privatekonomi eller gör någon form av månadsplan. Detta visar en ny studie som är gjord av Nordea vilken diskuteras på Privata Affärer. Undersökningen visar att endast 32 procent gör en budget då och då för att planera sin ekonomi framåt.
De tre största bovarna för ekonomin varje månad är oftast boende, mat och transporter. Genom att ta ställning och utvärdera vilken av utgifterna som går att minska på kan man enkelt spara in flera tusen kronor varje månad. Med en bra plan och budget undviker man faktiskt att spendera för mycket pengar. Oftast kan man även lyckas spara några kronor på ett sparkonto vilket är väldigt uppskattat för både sig själv och familjen.
Så planerar du ekonomin
Med en rutin på att planera ekonomin inför kommande månad får man en bra och stabil överblick på vad pengarna faktiskt går till. Samtidigt ökar man chansen till att kunna åka iväg på drömresan eller köpa den där prylen som man tittat på i evigheter. Det är inte mycket som krävs, men det störta steget är att börja.
Börja med att se över vilka inkomster du kommer att ha inför kommande månad. Samtidigt samlar du ihop alla fasta utgifter, räkningar (kom även ihåg autogiro-betalningarna) samt andra planerade utgifter som tillkommer. Genom att prioritera alla utgifter slipper man missa någon räkning som sedan leder till påminnelser och betalningsanmärkningar. När
utgifterna är betalda kan man sedan se hur mycket som finns över till mat, shopping, nöje och eventuellt sparande. Genom att sätta en maxgräns för alla dessa ändamål kan man lättare hålla sig till målet. Man kommer även på ett mer lättsamt sätt se hur mycket pengar man har att leva på innan nästa löning.
Ta det lugnt med shopping på nätet
Viktigt att också tänka på är att vara försiktig med nätshoppingen. Som vi skrev om i ett tidigare inlägg ökar handeln på nätet och fler och fler inser hur smidigt det är att trycka på ”beställ”. Det viktiga är att man håller koll på hur mycket pengar man spenderar varje månad och inte går över den planerade gränser för shopping varje månad.