Gör en budget

Har du svårt att få pengarna att räcka till? Lösningen kan vara att göra upp en budget för varje månad. Det här är inte ovanligt inom företag och offentlig verksamhet, men det är ganska få privatpersoner som budgeterar, trots att det finns många fördelar med det.Budget med penna och papper

En gång i tiden var pengar fysiska tillgångar, som man förvarade hemma eller kanske rent av alltid bar med sig. När man köpte något betalade man kontant, och kunde direkt märka med hur mycket mängden pengar i kistan eller i penningpungen minskade.

Idag är pengar för många av oss något mer abstrakt. Visst hanterar vi fortfarande kontanter, men inte i speciellt stor utsträckning. En stor del av våra betalningar görs via autogiro, swish eller med kort. Det här underlättar visserligen i vardagen, men det gör också att få av oss kan svara på hur mycket pengar vi har på våra konton i ett givet ögonblick – de flesta kan nog inte ens svara på det på ett ungefär. När vi inte vet hur mycket pengar vi har vet vi heller inte hur mycket vi gör av med, framför allt inte satt i relation till hur mycket vi har råd att göra av med.

Inkomster och utgifter

Ekonomisk sundhet handlar om att ha större inkomster än utgifter. Det är så som vinst skapas i ett företag, och det är på detta sätt som man kan bygga upp ett sparkapital för oförutsedda utgifter och större köp, som exempelvis köp av en bostad eller en bil.

För att kunna sätta av en del av sin inkomst är det viktigt att man har koll på sina utgifter. Vissa utgifter är livsnödvändiga, till exempel mat och hyra. Andra är kanske inte helt nödvändiga, men sätter guldkant på tillvaron på olika sätt. Ytterligare andra är helt onödiga, men man är inte medveten om hur mycket pengar man lägger på dem.

Konsumentverket har en sida på sin sajt där man kan göra en budget för sitt hushåll, baserat på schablonberäkningar. Den som vill göra en egen hushållsbudget hittar instruktionerna här.