Gör smarta val för dina mindre lån

Ibland händer oförutsedda saker i livet, och man kan behöva ta mindre lån för att ersätta en bil eller någon utrustning i hemmet som gått sönder. Problemet är att det oftast är svårt att få små banklån, men det finns andra lösningar.

 

Det allra bästa är att spara ihop pengar till det man behöver köpa, men ibland är det nödvändigt att ta ett lån i samband med ett akut inköp av exempelvis en bil, köksutrustning eller något annat nödvändigt i vardagen. Problemet är dock att det sällan går att få små banklån mellan 10 000- 30 000 kronor, skriver Svenska dagbladet.

Vill man låna en mindre summa finns flera alternativ. Ett alternativ är att skaffa ett kreditkort med avbetalning istället för att ta ett lån. Olika kreditkort har dock olika årsavgifter, förmåner och regler för återbetalning. Mer om detta kan man läsa på exempelvis Dagens Industri, som går igenom de vanligaste korten.

Vad kan man göra om man vill låna en mindre summa?

Ett annat alternativ är att ta ett sms-lån för inköpet. Det positiva med sms-lån är att de går snabbt att ta, dock har dessa oftast höga räntor och måste betalas tillbaka mycket snabbt. Det är därför bättre att ta ett mindre lån via ett företag som exempelvis.

Sekina.se erbjuder lån mellan 1000- 40 000 kronor. De fokuserar på lån med längre löptider och visar vad kostnaden blir även om du betalar av snabbare. Det är ett bra sätt för att  hjälpa nya  låntagare att förstå fördelen med dessa lån gentemot kortsiktiga smslån. Dessa lån är alltså mer fördelaktiga och blir billigare i längden.

Den största anledningen till varför svenskar tar lån är den sociala pressen att upprätthålla en viss status. Detta skriver Göteborgsposten, med grund i en undersökning där 1064 svenskar fick svara på frågor om deras privatekonomi. Hela 56 procent svarade att denna upprätthållning av status påverkade dem och att det allra vanligaste man lånade till var köp av bil följt av renovering av hemmet.