Handla säkert på nätet

Lagen om olovlig identitetsanvändning ändrades förra året för att göra det säkrare för användaren på nätet och för att bedragarna ska kunna straffas. Det gäller ändå att vara väldigt uppmärksam när man shoppar på nätet då antalet anmälningar om brott mot id-kapningar ökat år efter år.  

Lagändringen för bättre skydd mot olovlig identitetsändring slog i kraft 1 juli förra året. Målet med ändringen är att kunna göra det svårare för någon att kunna missbruka andras identitetsuppgifter och att brottet även ska vara straffbart. Just Id-kapningar är ett av de brotten i Sverige som ökar mest år efter år och precis som Dagens Nyheter skriver anmäls det just nu fler id-stölder än cykelstölder i landet.

I Svenska Dagbladet pratar man även om hur säkerheten på nätet är för barnen. Med den snabba utvecklingen av den digitala tekniken har idag tre av fyra svenska tvååringar kommit i kontakt med Internet och nästan alla 11-åringar har idag en egen mobiltelefon. Även om det finns mycket positivt att hämta i den digitala världen är det nästan en tredjedel av barnen i åldern 11 till 16 år som har blivit kontaktade av främmande personer på nätet, detta visar forskning som Sonia Livingstone, professor i socialpsykologi, kommit fram till. Detta betyder att vi måste vara extra försiktiga och tänka till lite extra, både när det gäller vår egen användning på nätet men också när vi introducerar barnen för den digitala världen.

Säkra din identitet på nätet

Det gäller att alltid vara extra uppmärksam och alltid vara försiktig. Om man ändå skulle vara misstänksam och tror att någon har fått tag på personlig information ska du alltid vända dig till polisen.

Tre första steg för säker användning på nätet:

  • För det första: ge aldrig ut person- eller bankinformation via mail eller på öppna forum. Om du ska handla på nätet är det viktigt att dubbelkolla företaget och hemsidans säkerhet vad gäller hantering av personuppgifter.
  • Det finns försäkringar, som till exempel My Safety, som hjälper till om man olyckligtvis skulle drabbas av kapning på nätet.
  • Det är viktigt att ha ett fungerande virusskydd på datorn så inga intrång eller information om ditt användande kan läcka.

Mer information om hur du skyddar dig och hur du går till väga om du blivit drabbad finns på Polisens hemsida.