Intresset för SMS-lån ökar

Fler och fler svenskar tar sms-lån för att kunna finansiera sin vardag. Detta betyder samtidigt i långa loppet att fler och fler hamnar hos Kronofogden för att de inte kan betala tillbaka skulderna. Med bättre lagar om hur snabblåneföretagen får erbjuda sina lån till konsumenterna, ska man kunna minska risken för att fler bli skuldsatta.

Med ett sms lån från meddelandelån till exempel kan man snabbt och smidigt få in pengarna på kontot. Detta har många upptäckt och fler och fler tar hjälp på detta sätt när ekonomin inte går ihop. Denna bransch som erbjuder snabblån växer för varje år, samtidigt som företagen tyvärr alldeles för ofta måste vända sig till Kronofogden för skulder som är obetalda.

Antalet ansökningar hos Kronofogden ökar, på grund av snabblånebolagens utlåning, säger Per Nordkvist, enhetschef på Finansinspektionen

I en artikel på Sveriges Radio skriver man om det ökande intresset och att fler och fler tar de så kallade snabblånen. Dessa typer av lån är pengar man snabbt kan få tillgång till, med till exempel ett sms, men som även ska betalas tillbaka på kort tid och har allra oftast väldigt höga räntor.

Skärpta regler för sms-lån

Eftersom många har svårt att betala tillbaka pengarna som är lånade och för att tillgängligheten är så bra har regeringen valt att skärpa reglerna för snabblåneföretagen.  Man vill bland annat införa räntetak och tydligare regler angående marknadsföringen mot snabblånetagare. Allt detta för att kunna minska risken för att konsumenter hamnar i en fälla som slutar i att de inte kan betala tillbaka sina skulder.

Lagen idag går ut på att långivaren måste uppge hur hög räntan är på lånet väldigt tydligt och att lånets totala kostnad måste finnas tydligt på kunden ansökan och avtal. Långivaren måste även ha ett tillstånd från Finansinspektionen om att få låna ut pengar.