Kunskap om privatekonomi

Vad vet svenskar om sin privatekonomi och hur kan man förbättra och förstärka den kunskapen hos de som är yngre och inte ännu flyttat hemifrån? Hur förbättrar du din privatekonomi enkelt?

 

Det är olika vad en person kan angående privatekonomiska frågor i jämförelse med en annan, svenskar väljer till exempel lokala aktier, i stället för att läsa på om utländska varianter. I en artikel i Veckans Affärer går det till exempel att läsa om hur hela åtta av tio svenska ungdomar inte vet om hur man tar ett banklån. Detta kommer fram i en undersökning som Finansinspektionen har gjort där frågorna som unga har fått svara på handlar om just banklån men även kring vilka försäkringar som behövs när man flyttar hemifrån och träder in i vuxenlivet. I en annan undersökning som nämns i samma artikel uppger dessutom många vuxna att de inte har kompetens nog att ge unga i sin närhet råd i privatekonomiska frågor som kan uppkomma. Det är helt enkelt ett ämne som många känner sig osäkra kring.

Mer privatekonomi i skolan?

Lösningen som många verkar skriva under på är att ekonomi och särskilt den privata delen av detta stora ämne, ska få mer utrymme i skolan. Anpassad för målgruppen och matnyttig i sin struktur samt enkel för lärare att lära ut till sina elever. Det skulle till exempel kunna vara så lätt som att lägga in grundläggande privatekonomiska frågeställningar i matteundervisningen eller kanske i hemkunskapen redan under högstadiet. På http://www.springfinance.se/lana-pengar/ går det bland annat att läsa mer om just privatlån samt hur det går till.

Årets mest skrala månad har kanske passerat med isiga vindar och kalla bussköer om tidiga mornar. Men trots att januari må vara över är det bra att ändå veta om hur man på smarta sätt kan lyfta sin ekonomi, och det på ett enkelt sätt. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur du, genom ett par enkla och relativt snabba steg, lyfter din egen privata ekonomi. Skaffa dig en kontroll över dina utgifter och spara helt enkelt massor med pengar, tusenlappar rent krasst.

I små steg är det nelt enkelt lättare att genomföra förändringar, inte minst genom att samla flera små lån till ett samlat lån. Men andra tricks som artikeln delar med sig av är bland annat att:

  • Skapa en budget inför varje månad för att hålla koll på hur mycket pengar som en har och hur mycket som man faktiskt får använda. Det gör även att man ser vad man spenderar pengar på.
  • Ta med matlåda till jobbet i stället för att spara in pengar, det gör att du kan spara flera tusen kronor om året, eftersom det är så mycket dyrare att faktiskt äta ute på restaurang varje dag. Gör gärna en veckomatsedel och planera inköpen.
  • Se över dina försäkringar och gör en bedömning, vilka kan du avvara och ändå ha fullgott skydd? Kan du få bättre villkor på de försäkringar du behöver genom att samla alla i ett och samma bolag?
  • Förhandla med din bank när det kommer till bolånet, kan du få ned månadspriset? Kan du sänka räntan? Samla redan här alla smålån direkt i bolånet till exempel.
  • Skär ner på abonnemang vad gäller streamingtjänster kan du byta bolag till mobilen och få ned kostnaden?