Lån, aktier och fonder

Lån är bra när andan faller på, som en nödlösning eller för att kunna köpa bil och bostad. Dock är det viktigt att ha ett stadigt sparande med buffert att kunna använda sig av.

 

När man har det svårt att få ihop ekonomin under en månad kan man låna pengar via sms som en nödlösning. Det bästa är dock att spara pengar att ha som en buffert, för att slippa ta lån om något oförutsett sker.

Så får du igång ett sparande

De flesta har någon gång känt en mindre ångest kring sin ekonomi och kanske framförallt över sitt klena sparande. Det behöver dock inte vara så svårt att vare sig komma igång eller upprätthålla ett regelbundet, sunt sparande. Men var ska man börja? I en artikel i Dagens Industri går det att läsa vad ett antal olika sparekonomer tycker.

 

Spara 10 procent i månaden

Sparekonomen på Skandiabanken, Maria Landeborn, säger i artikeln att hon rekommenderar att man sparar långsiktigt. För att veta vad som är en rimlig summa att lägga undan varje månad kan man dra den i relation till sin inkomst. Om man kan spara 10 procent av inkomsten man får ut varje månad är det en god start för att få igång ett sparande.

Det viktiga är att inte sätta alldeles orimliga krav på sitt sparande, samtidigt som man givetvis inte vill spara för lite heller – man vill ju få ett resultat. 10 procent är något som de flesta klarar av att dra av sin inkomst innan alla räkningar ska betalas, därför är det ett av de vanligaste sparråden som finns därute.

 

Här kan de sparade pengarna ligga

Hur ska pengarna placeras egentligen? Det beror lite på vad de ska användas till. Oavsett om du vill ha ett långsiktigt sparande bör du även se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter som är lättare att få tillgång till när katastrofen är framme. Hur stor bufferten sedan bör vara är lite upp till var och en, en tumregel brukar vara att summan ska vara så stor att den kan täcka alla fasta kostnader för minst tre månader.

Sparade pengar bör ligga på annat håll än på sparkontot. Ett tips är att spara på börsen, men bara om pengarna är tänkta att ligga länge och inte användas på ett bra tag. Sikta på minst fem år om du ska spara på börsen, det för att få en så god avkastning som möjligt. Det gäller även att sprida risken så mycket du kan och inte gå in med för mycket pengar varje gång.

Om du är osäker på hur aktier och börsen fungerar kan du i stället spara pengar i fonder som fått goda betyg. Det viktiga enligt en annan ekonom i artikel, är inte vilka fonder du investerar i, utan huvudsaken är att du faktiskt tagit tag i sparandet och håller ner dina omkostnader så mycket som möjligt. Se det som att välja elbolag, du måste bara välja något annars släcks ljuset, avslutar han med.

Spartips

  • Andra spartips att få hittas bland annat i Göteborgs-Posten. För att få en bättre ekonomi gäller det att:
  • Betala alla räkningar i tid slipp och påminnelseavgifter.
  • Amortera på lånen, minska räntekostnaderna och bli mer uthållig när räntan höjs.
  • Gå eller cykla ibland istället för att ta bilen.
  • Rensa i förråden och sälj på loppis.
  • Köpstoppa! Handla bara mat, mediciner och det mest nödvändiga.

 

Mer om sparande går det att läsa om i denna artikel.