Lån och insats till bostad

Vad är viktigt att tänka på inför bostadsköpet? Att ha en insats som gör att du kan ta ett bolån bland annat.

låna till bostadInnan du lånar pengar är det bra att jämföra långivare och erbjudanden med varandra, det kan du enkelt göra på https://www.axofinans.se. Där jämförs anslutna långivares villkor automatiskt och du får snabbt det bästa erbjudandet levererat. Det gör att du själv slipper förhandla, utan får hjälp under hela processen. Bestäm lånebeloppet du vill låna och vad månadskostnaden på ett ungefär ska vara, sedan är det bara att skicka in och vänta på besked om bra erbjudanden, utan att du för den delen är bunden av något. Innan du tar ett lån kan det vara smart att tänka efter lite, läs på om olika lån här.

Inför ett bostadsköp

När du ska till att köpa en bostad kan det vara bra att veta vad allt betyder och vad till exempel skillnaden mellan bunden ränta och fast ränta är. En bunden ränta är en ränta som är fast för en bestämd tid, det kan vara allt från ett, tre till fem år. Effektiv ränta är den totala kreditkostnaden för ränta och avgifter när du lånar pengar, den årliga räntan på ett lånebelopp helt enkelt. Och när du lånar pengar är du låntagare, ett annat ord för det är gäldenär, det innebär att du har skuld till någon, till en borgenär.

En kontantinsats är den del av ett lån som ska betalas kontant, det brukar ligga på 15 procent hos majoriteten av långivarna. Innan du får ett lån brukar även en kreditprövning ske, det är en undersökning och bedömning av din ekonomiska status och situation, om du har betalningsförmåga att betala tillbaka ditt lån eller kredit. Köpeskilling är vidare det belopp på totalen, som betalas vid ett köp. Mer om detta och fler viktiga begrepp som är bra att kunna inför ett bostadsköp kan du läsa om i denna artikel från Expressen.

Samtidigt går det i Svenska Dagbladet att läsa om hur amorteringskravet verkligen slår hårt mot Stockholm. Bostadsrättspriserna ligger på nästan tio procent lägre summor än vad de gjorde för bara två år sedan. Det beror dels på Finansinspektionens regelförändringar gällande amorteringar och lånetak, men även på grund av ett ökat utbud av bostäder på marknaden.