Lån utan säkerhet allt vanligare

När det är svårt att ha råd med bostad och man inte får låna till insatsen för att man slår i lånetaket, så blir den enda chansen till att kunna köpa sig en bostad att ta blancolån till insatsen.

 

I ett tidigare inlägg skrev det om vad en kan göra om man vill låna en mindre summa pengar. Det handlar om att en bland annat kan skaffa ett kreditkort med avbetalning i stället för att ta ett rent lån. Sedan finns ju även alternativet att ta ett snabbt lån med lång löptid.

 

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur allt fler svenskar tar lån utan säkerhet. Ökningstakten är på höga nivåer och en av anledningarna till att så många tar blancolån är för att kunna finansiera insatsen till en bostad. Detta gör givetvis Finansinspektionen mycket oroad som absolut inte vill se att snabblåneföretag och kreditinstitut ger lån till personer som sedan inte kan betala och hamnar i skuld.

 

Blancolån till insatsen för att kunna köpa bostad

 

I januari i år hade lånen ökat med 6,6 procent, i jämförelse med 5,8 procents ökning i december 2016, detta enligt statistik från SCB. Totalt har 190 miljarder kronor lånats ut utan säkerhet och rusningen till blancolån tycks inte ta slut. För mindre banker, så kallade nischbanker är detta en god inkomstkälla och en härlig nyhet, de växer av denna typ av lån och särskilt när tillväxten är så pass stor som den varit sedan amorteringskravet trädde i kraft. Så även fast Finansinspektionen är oroad är det i grunden deras egna föreskrifter och beslut som lett fram till utvecklingen på lånemarknaden.

 

Bankerna har blivit tuffare i sina krav på låntagare och det leder till en mer komplicerad finansiering av bostadsköp – Svenska Dagbladet