Möjligt att låna med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningarna ökar i landet där den äldre generationen står för den störta delen av höjningen. Dock så är ordet betalningsanmärkning inte lika negativt laddat idag som för några år sedan. Idag kan man till exempel låna pengar trots att man inte har skött sina betalningar tidigare.

Betalningsanmärkningar är kända som något negativt som stänger dörrar i livet. Har man en gång misslyckats och inte betalat en skuld i tid brukar det leda till att andra saker också blir svåra att få godkända just för att anmärkningen finns i registret. Detta kan handla ansökningar om att få ta ett lån, om att få handla på faktura eller om man ska hyra ett boende.

Men egentligen är det inte längre så svårt att ta ett lån med betalningsanmärkning. Det finns många finansbolag som faktiskt vill låna ut pengar även om man inte tidigare har skött sina betalningar och skulder. Istället för att endast göra en kreditupplysning för att avgöra om ansökaren har det som krävs för att få långa pengar, tittar man också på många andra delar av den ansökandes livssituation. Detta för att kunna försäkra sig om att de lånade pengarna ska kunna betalas tillbaka. Har man till exempel en bra inkomst och ett stabilt ekonomiskt liv och behöver ansöka om en kredit kan det ändå vara rimligt att få den godkänd. Just för att företaget kan se att förutsättningarna finns för att kunna betala tillbaka de lånade pengarna.

Vad är en betalningsanmärkning?

Men vad menas egentligen med en betalningsanmärkning? Jo, detta är en notering hos kronofogden att man inte har betalat sina betalningar på det sätt som man egentligen är skyldig, skriver Expressen. Det kan handla om att man inte har betalat en faktura i tid, fått en påminnelse, blivit skickad till inkasso vilket i slutändan leder till att Kronofogden blir inblandade för att kunna få personen att betala. Beslutar man att personen i fråga är skyldig att betala sin skuld är det sedan kreditupplysningsföretagen som ger en betalningsanmärkning i personens namn för sitt misskötande.

När man sedan ska skaffa sig ett telefonabonnemang, hyra bostad, handla på faktura eller ansöka om lån hos banken kan denna anmärkning minska chansen till att ärendet går igenom. Detta gäller även om man söker jobb och företaget i fråga gör en upplysning för att se att personen sköter sig och är ett bra val för företaget.

En betalningsanmärkning finns kvar i registret i tre år för privatpersoner, men fem år för företag. Enligt lag ska uppgifterna sedan raderas.

Betalningsanmärkningar ökar i landet

Betalningsanmärkningar ökar rekordsnabbt i Sverige, där den största ökningen finns bland de äldre. I Svenska Dagbladet skriver man att det är hela 28 000 personer som är över 66 år har minst en betalningsanmärkning. Detta är en drastisk ökning jämfört med förra året. Samtidigt kan man se att den yngre generationen har blivit bättre och tar sitt ansvar. Där har istället problemet minskat de senaste åren.

Att problemet har ökat tros bero på att man idag kan låna pengar lättare vilket för många är svåra att betala tillbaka inom rimlig tid.