Prylarna som säljer

Att köpa begagnat är ett sätt att spara pengar, men vad alla kanske inte tänker på är att man även kan tjäna pengar genom att sälja prylar på begagnatmarknaden. Kanske har du en riktig guldklimp hemma.

En av Sveriges allra populäraste webbplatser är Blocket, där privatpersoner kan köpa och sälja saker av varandra. En annan mycket populär sajt är Tradera, som är en auktionssajt där man kan lägga bud på saker som andra privatpersoner säljer. Det finns också flera andra sajter för att köpa och sälja, men dessa två är överlägset störst.

Precis som på loppmarknader går det att göra rejäla fynd både på Blocket och Tradera. Men det motsatta kan också hända: man kan göra sig en hacka på att sälja saker där. Visst letar de flesta som söker på begagnatsajterna efter billiga prylar, men ytterligare ett skäl till att handla second hand är att man kan hitta saker som inte finns någon annanstans. Ibland är kvaliteten också bättre, fast sakerna är använda tidigare.

Har du kläder som du har växt ur, eller kanske prylar för en sport som du inte utövar längre? Kanske finns det någon annan som vill ha dem. Du kanske inte blir rik på att sälja några par urvuxna jeans som du köpte för 200 kr paret på H&M, men du kommer att få in lite pengar till hushållskassan, och dessutom får du mera plats i garderoben.

Design som säljer

Inne på IkeaSedan finns det annat som man kan få ganska bra betalt för. Porslin från de kända svenska tillverkarna, som Rörstrand, Gustavsberg och Upsala-Ekeby, är alltid eftertraktat om det är i bra skick. Man kan sälja både enskilda grejer och hela serviser. Har man tre tallrikar och behöver pengar kan det alltså vara en bra idé att försöka sälja dem.

Det är inte bara prylar som förknippas med den gamla goda tiden som går att sälja med en viss vinst. Många Ikea-möbler byter ägare varje dag. För det mesta säljs de billigt, men en del av möblerna går för högre summor. Man kanske inte tänker på det till vardags, men en del av möbelkedjans möbler har blivit designklassiker, och tillverkas inte längre. Dit hör bl.a. fåtöljen Järpen, som designades av Niels Gammelgaard 1983, och den populära 1700-talsserien. Möblerna i den serien ser inte bara ut som 1700-talsmöbler, de är även tillverkade med gammaldags hantverksmetoder, vilket gör att de håller hög kvalitet, skriver Expressen. Ett exempel är stolen Hallunda.

Det kan vara frestande att börja köpa och sälja begagnade prylar, och leta på billiga loppisar efter saker som man kan sälja online. Det går antagligen att tjäna ganska bra med pengar på detta, men det är ungefär som med aktiehandel: det finns inga garantier. Och det är heller inte detta som den här texten handlar om.

Däremot rekommenderas att du, om du har lite ont om pengar, går igenom dina skåp för att se om du har något som du inte behöver, men som kan gå att sälja med viss förtjänst. Titta även på vinden, i förrådet eller kanske rent av hos anhöriga. De kan ha något värdefullt som de inte använder – erbjud dig att sälja sakerna mot att ni delar på vinsten.