Så mycket kostar en begravning

Vad kostar en begravning och vad för alternativ finns det? Har sättet begravningen går till på förändrats något sedan 20 år?

 

En begravning är ett sätt att ta farväl och sorg är djupt personligt. Att få säga hejdå på det sätt man önskar är viktigt, särskilt för de anhöriga som är kvar och måste hantera sorgen. I dagsläget finns det lite olika slags begravningar, något som går att läsa på denna begravningsbyrå i Stockholm bland annat. Det finns kyrklig begravning, borgerlig begravning, andra trossamfunds traditioner samt direktkremering utan högtidligheter. Men ungefär vad kostar en begravning och har de förändrats något sedan 1990-talet?

 

Det är rätt så svårt att säga exakt vad en begravning kostar, det beror på en hel rad olika faktorer. I Finland kostar en sedvanlig begravning runt 7 000 euro. I Sverige varierar priset ganska mycket beroende på vad familjen önskar, valet av urna eller kista, dödsannons, blommor, musikarrangemang, juridik, catering, ceremonipersonal, gravsten, tackkort, transportkostnad samt kostnad för eventuell flygtransport och minnesstund. Allt från 30 000 kronor och uppåt kostar en begravning i Sverige.

 

Borgerliga begravningar allt vanligare i Sverige

 

I SVT går det att läsa om hur borgerliga begravningar blir allt vanligare i Sverige. Sedan cirka 20 år tillbaka har antalet borgerliga begravningar femdubblats – och ökningen är som allra störst i de större städerna. Men bara för att en begravning är borgerlig behöver det inte saknas vissa religiösa inslag. Begravningar kan registreras som tillhörande någon av följande kategorier av begravningsbyrån:

 

  • Svenska Kyrkan
  • Frikyrkliga begravningar
  • Borgerliga
  • Andra trossamfund/religioner
  • Ingen begravning alls

 

Vid en borgerlig begravning hålls inte ceremonien av en präst, i stället är det en nära vän eller en särskilt utbildad person som vet vad den gör. Det kan måhända göra en begravningsceremoni litet mer personlig. Det är också så att för att få rätt till en begravning i Svenska Kyrkans egna regi så måste personen som begravs, den avlidne, varit medlem i samma kyrka. Sedan kyrkan skildes från staten, år 2000, har allt fler begravts borgerligt, detta eftersom fler och fler har lämnat kyrkan. Många tror nu att de borgerliga begravningarna kommer att öka allt mer, men det återstår att se. Läs vidare här om hur många redan har planerat färdigt sin egen begravning och lagt undan kostnader för denna.