Så tänker du ekonomiskt vid en bostadsförsäljning

Det är mycket med en bostadsförsäljning. En stor del att ta hänsyn till är ekonomin. Du behöver tänka på allt från att skatta på en eventuell vinst till mäklararvode.

När du ska sälja din bostad är det en hel del att tänka på. Det ekonomiska är oerhört viktigt att hålla koll på. När du ska sälja en bostad är det bra att börja med att göra en värdering. Om du vill göra en kostnadsfri värdering kan du gå in på www.maklarhuset.se och kontakta dem. Då kommer en mäklare hem till dig och går igenom din bostad. Du får sedan en muntlig värdering direkt på plats av mäklaren. När du har gjort en värdering har du fått ett riktmärke för hur mycket du kan förvänta dig få för bostaden vid en försäljning. Det är då enklare att planera ekonomin framåt och om du ska köpa något nytt.

“Just för att prissättningen på mäklartjänster är fri, ligger det på kunden att vara extra noggrann.” Läs mer här

Bra att veta om skatt och mäklararvode

En annan aspekt i ekonomi och bostadsförsäljning är mäklararvode och skatt på en eventuell vinst. Exakt vad en mäklar kostar är olika. Det är omöjligt att säga eftersom det är mäklaren själv som sätter priset och det baseras inte sällan på framgångar och erfarenheter inom fastighetsbranschen. Det finns några faktorer som kan vara avgörande för mäklararvodet. Det är vilken typ av bostad du ska sälja, hur stor den är, vilket bostadsområdet det gäller och vilken erfarenhet mäklaren har. Om du gör en vinst på din bostadsaffär ska du betala skatt. Det är resultatet av försäljningen som avgör hur mycket skatt som du faktiskt ska betala.