Så väljer du rätt snabblån

Några gånger i livet kan du hamna i en situation där du måste ta ett snabblån. Det kan till exempel handla om att din bil går sönder eller någon vitvara i hemmet. Idag finns det många olika snabblån med och utan UC som kan bli din räddare i nöden.

Du bör aldrig ta ett lån som du inte är 100 % säker på att du kan betala tillbaka. Därför bör du noga räkna på hur mycket du kan betala tillbaka per månad utan att riskera att hamna hos ett inkassobolag eller Kronofogden. På långivarnas hemsida kan du se en kalkyl över räntan och summan du ska betala tillbaka varje månad.

Olika typer av snabblån

Snabblån brukade för kallas för sms-lån och betyder att du kan bli beviljad lån utan säkerhet. Med denna anledning kan du inte låna lika stora summor som om du går via din bank. Du kan aldrig bli beviljad ett snabblån utan att långivaren först gjort en kreditupplysning. Det är inte lagligt enligt Finansinspektionen. Däremot finns det lån med och utan UC. Om du ansöker om ett lån med UC kommer din kreditupplysning att registreras. Det ser inte bra ut att ha flera kreditupplysningar under kort tid om du till exempel senare vill ansöka om ett större lån hos din bank. Om du istället väljer ett lån utan UC kommer detta inte registreras i något system.

Jämför olika alternativ

Det finns en uppsjö av långivare på marknaden idag och som kund har du möjlighet att jämföra dem för att hitta det bästa lånet för dig. Fundera på hur mycket ränta du är beredd att betala och vilket belopp du är intresserad av att låna. Tänk också över hur snabbt du kan betala tillbaka lånet. Grundregeln är att ju snabbare du kan bli av med lånet desto bättre. Idag är det en väldigt enkel process att ansöka om snabblån. Du fyller bara i de efterfrågade uppgifterna direkt på långivarens hemsida och signerar med BankID. Sedan får du svar samma dag eller nästföljande vardag. Om du får ett ja sätts pengarna normalt in inom en bankdag.