Sänk dina kostnader genom att spara energi

De flesta vill både göra gott för omvärlden samtidigt som de vill göra nytta för världen. När det gäller att spara energi går de båda faktorerna hand i hand. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan spara både pengar och energi.

Att se över din energi- och värmeförbrukning hemma är inte bara ett sätt att göra en insats för miljön, det är också en bra väg till att du får mer pengar över i plånboken. Det gör det till ett av få områden i livet där egennyttan rimmar väl med det allmänna bästa. Till viss del handlar energibesparing om att du gör små förändringar. Det vill säga tar fasta på uttjatade tips som att du inte har på lamporna i rum du inte är i, källsorterar, byter till ledlampor och så vidare. Om du vill kombinera energibesparing med att spara pengar bör du dock se över en del större saker. Kanske först och främst hur du värmer upp ditt hem.

Byt till luftvärmepump?

luftvärmeLuftvärmepumpen är ett bra komplement för dig vars hus i nuläget värms upp med direktverkande el. Du kan hitta bra luftvärmepumpar på https://e-klok.se/, en svensk nätbutik fokuserad på att leverera kostnadseffektiva uppvärmningslösningar. En luftvärmepump hämtar värme från luften utomhus och drar in den i ditt hus. Enda nackdelen är att en luftvärmepump inte fungerar om det är kallare än 20 minusgrader. All annan tid värmer luftvärmepumpen upp ditt hus billigt. En av faktorerna som gör just luftvärmepumpar såpass effektiva är att de går att ställa in steglöst. Du kan med andra ord optimera nivån av uppvärmning så att det passar ditt hus perfekt.

Byta fönster och isolering?

Ett annat lite större ingrepp som vanligtvis är väldigt effektiv när det gäller att både spara pengar och energi är att du byter ut hemmets fönster och tilläggsisolerar. I det fallet behöver du dock göra en större initial investering än när du byter till luftvärmepump. Men du behöver inte gå så långt. Faktum är att du kan sänka energiförbrukningen genom att göra något så enkelt som att byta ut tätningslisterna runt dina fönster och dörrar. All energibesparing du kan göra kräver dock som sagt inte att du gör stora initiala investeringar.

Några allmänna tips för att spara energi som du kanske inte tänkt på

husvärmeAtt spara energi handlar precis som det gamla talesättet “många bäckar små” om att göra många små saker som i slutändan får stor effekt. Och just när du ska spara energi finns det en del saker du kan ta som vana som du kanske inte tänkt på. SVT Nyheter ger i en artikel tips om några sådana förändringar. Ett av dem är att du ska duscha istället för att bada. Ett bad kräver nämligen betydligt mer vatten. Ytterligare ett tips är att du försöker vara mer noggrann med att stänga av apparaterna hemma. Det syftar inte på dina lampor, snarare på TV-apparater och liknande, apparater som när du stänger av dem hamnar i standby-läge.