Nu är det sommar och många har storslagna semesterplaner. Men under sommarlovet är det lätt att kostnaderna drar iväg. Och undersökningar visar att många svenskar lånar pengar för att få kostnaderna att gå ihop. Hur kan du göra för att bli bättre förberedd på semestern. Och vilket är det bästa sättet att hantera små semesterlån.
Om du befinner sig i en situation där du snabbt behöver få tag på pengar kan ett mindre lån ibland vara den enda lösningen. Du är inte ensam – 15 procent av alla svenskar har någon gång tagit ett snabblån för att finansiera sommarplanerna. Men om du är en av dem som under sommaren har tagit flera smålån kan det vara en god idé att försöka sätta ihop dessa i ett större samlingslån – för att minska månadskostnaderna och få bättre villkor.
Spartips till nästa sommar
Oavsett om det blir en spontancharter – eller ett par veckor i familjens sommarstuga – är det bra att ha lite pengar undanstoppade. Det kanske inte känns som att du har en marginal för att spara ihop till en semesterkassa. Särskilt unga vuxna – i åldrarna 18 till 25 – tycker det är svårt att spara. Men med dessa enkla tips ska du se att många bäckar små gör en stor å. Här är några sätt att spara, eller få en billigare semester:
- Se över fasta utgifter. Få en överblick av alla pengar som kommer in och går ut varje månad. Hör av dig till leverantörer se om det finns förhandlingsutrymme kring månadskostnaderna. Samla lån och säg upp prenumerationer du inte använder.
- Gör upp en budget. Och håll dig till den. Undvik onödiga spontanköp och försök att ha helt konsumtionsfria dagar.
- Boka när andra sover. Om du tvingar fram uppesittaren i dig kan du spara in dyrbara slantar på biljettkostnaderna. Resebolagens prissättning är nämligen beroende av hur många som är inloggade vid bokningstillfället.
- Växla innan resan. Om du är en av dem som brukar växla kontanter inför resan ska du göra det innan du åker. Kronan är dyrare att växla till sig utomlands. Där den är en liten, betydelselös och ovanlig valuta. Om du inte brukar växla pengar bör du istället hålla koll på eventuella kortavgifter på restauranger och liknande, och registrera bankomatuttagen som euro – inte kronor.