Spara smart i ett investeringssparkonto

Enligt experter är det inte lönsamt att ha flera hundra tusen kronor liggandes på sparkontot. Istället menar man att det är mer lönsamt ur ett långsiktigt perspektiv att lägga en del i ett investeringssparkonto. Där har de större chans att växa med tiden.

I Aftonbladet skriver man om att svenskarna har rekordmycket pengar liggandes på sparkonton. Enligt en Sifo-undersökning har svenskarna idag i snitt 162 000 kronor i sparande per person. Dock så menar experter att det inte är lönsamt att ha mer än ett par månadslöner liggandes på ett sparkonto. Istället ska man investera en del av pengarna i någon form av fonder eller aktier, där mest lönsamt tycks vara i ett investeringssparkonto.

I ett investeringssparkonto spar man i form av aktier och fonder. Men skillnaden från att spara på vanligt fondkonto är att man inte betalar skatt de gånger man går med vinst. Istället betalar man månadsvis en så kallad schablonskatt på sparandet och behöver då inte ta med eventuella försäljningar i deklarationen. Sparandet är inte heller bundet vilket gör det möjligt att sälja sina andelar så ofta man vill.

Fördelar med ett investeringssparkonto

Experterna menar att det är bättre att lägga en del av pengarna i ett investeringssparkonto. Genom att skapa investeringssparkonto hos Aktieinvest kan man långsiktigt se att pengarna växer samtidigt som skatten är låg. Den ynka nackdelen med att spara på detta sätt är att värdet kan sjunka beroende på hur börsen ser ut. Samtidigt ställer det högre krav på den sparande som måste engagera sig och välja vilka fonder man vill spara i. Men i ett långsiktigt perspektiv kommer pengarna med största sannolikhet att växa.

I videon nedan kan man få ytterligare en överblick på hur det fungerar att spara i ett investeringssparkonto.