Att spara pengar är en konst. Att slösa pengar är betydligt enklare för det stora flertalet än att spara pengar. De två viktigaste faktorerna som kan påverka privatekonomin på kort och lång sikt är att du antingen minskar utgifterna alternativt ökar inkomsterna. Den här artikeln ger dig 5 tips på mer pengar i plånboken.
Många bäckar små kommer i slutändan bli en sjö. Håll koll på utgifterna och öka inkomsterna. Se även till att ha en buffert och investera en del kapital inför framtiden. Det går faktiskt relativt enkelt att spara pengar i vardagen. Här följer en punktlista på 5 spartips i vardagen.
- Cykla mer, minska på bilåkandet.
- Ha alltid matlåda med till jobbet
- Kontrollera hushållet olika abonnemang, telefoni, tv, data etc.
- Ta ett extra-jobb
- Se över dina försäkringar och eventuella lån
En bra start för att dra ner på kostnaderna eller att öka inkomsterna är att följa ovanstående fem punkter. Har du även möjligheten att kunna arbeta extra kan dessa pengar vara bra investeringspengar. Sparade pengar kan med fördel placeras direkt på ett investeringssparkonto och ekonomin bör planeras både på kort och lång sikt. Vad det gäller lån, jämför och kontakta olika banker och långivare. Stanna inte hos en bank bara för att du alltid har varit kund där eller för att det känns bekvämt och tryggt! Finns oftast ekonomiska fördelar med att byta bank eller kreditgivare.
Privatekonomins gas och broms
En ekonomi styrs endast av utgifter och inkomster – dess gas och broms. I en privatekonomi står debet för tillförande av inkomster och kredit för vad dessa inkomster går till. Är utgifterna större än inkomsterna under en längre tid skenar privatekonomi slutligen med full gas mot skuldfällan. Ett bra sätt att undvika detta och även ett sätt att faktiskt börja spara pengar är att göra en hushållsbudget. Gör du en månadsbudget kan du på ett överskådligt sätt planera och spendera inkomster och utgifter. På det sättet kan du lätt jämföra olika utgiftsposter i hushållet och spara pengar genom att dra ner specifikt på dessa utgiftsposter. Regeln är att aldrig ha större utgiftsposter än inkomster. Samt att investera en del sparkapital för framtiden. Lycka till!