Sverige kan ta lån på 100 år

En låg ränta ger möjlighet till långa, billiga lån för alla, men billigast blir det nog för Sverige som lan. Nu kan Sverige nämligen låna pengar som inte ska betalas tillbaka igen förrän om 100 år – vilket betyder att framtida bolån och annat i kommer att kunna bindas på längre tid.

Alla lånar pengar, till och med staten. Nu med de exceptionellt låga räntorna finns till och med tankar hos Riksgälden, alltså det statliga organ som tar hand om landets olika upplåningar, på att ta lån som inte kommer behöva betalas tillbaka under de kommande 100 åren. Binder man lånet så länge får man nämligen väldigt låg ränta, vilket är positivt och nu spånar experter på att om Sverige genomför den här sortens långlån så kan våra vanliga bolån i framtiden också att kunna bindas längre med lägre ränta än vad de gör idag.

Kallas ultralångt lån

Sveriges television skriver att Riksgälden inspirerats av Österrike när det kommer till att vilja ta den här typen av lån. Österrike lånade nämligen pengar i början av sommaren till en ränta om 1,2 procent till en bindningstid som är lika lång som landet i sig existerat. Det vill man nu alltså prova om Sverige kan göra. I Europa ser det nämligen ut så här när det kommer till räntor på ultralånga lån:

  • Tyskland får 0,16 procent betalt för att låna på 30 år.
  • Nederländerna får 0,17 procent betalt för att låna på 30 år.
  • Schweiz får 0,6 procent för att låna pengar på 30 år.

Får Sverige låna?

Enligt Riksgälden tillhör Sverige ett av de få länder som många är villiga att låna pengar till, men varför då? Jo, för vi har nämligen det högsta kreditbetyget som går att få eftersom landet är en stabil demokrati och endast har en liten statsskuld – som dessutom är fallande. Så att få låna ultralänge är inget omöjligt och eftersom landets skulder och lån speglas på vanliga lånemarknaden kan detta visa sig ha en positiv effekt för privatpersoner som lånar i framtiden rörande längre bindningstider och ännu lägre räntor.