En pantbank kan vara räddningen för den som befinner sig i en ekonomisk knipa. Men det finns också många andra sätt att få in pengar snabbt när man behöver dem.
Pantbanken är en mycket gammal företeelse. Redan för 3000 år sedan fanns det pantbanker i Kina. De påminde mycket om dagens pantbanker, även om det också fanns skillnader. För det första var pantbankerna inhysta i buddhistkloster. För det andra kunde lånetiden vara upp till tre år.
En pantbank lånar ut pengar mot en säkerhet. Säkerheten är alltid ett föremål, som förvaras på pantbanken under den tid som lånet löper. Hur lång tid lånet löper bestäms i förväg, men låntagaren kan förlänga det, eller avsluta det i förväg genom att betala tillbaka de lånade pengarna och lösa ut sin pant. Räntan på lånet varierar mellan olika pantbanker. I Sverige ligger den mellan 0,95 % och 4 % i månaden.
Den enda säkerheten som krävs för att få lånet är panten i sig. Pantbanken tar ingen kreditupplysning, men gör en kontroll för att förvissa sig om att det som pantsätts inte är stulet. Panter som inte har lösts ut säljs på auktion av pantbankens ägare. Om föremålet säljs med vinst tillfaller överskottet låntagaren. Om det däremot inte uppstår ett överskott blir låntagaren inte betalningsskyldig.
Varje år pantsätter en kvarts miljon svenskar föremål hos något av de 60 pantbankskontoren som finns i landet. De vanligaste föremålen som pantsätts är guldsmycken, matsilver, klockor, musikinstrument och antikviteter.
Alternativ till pantbanken
Att pantsätta ett föremål kan vara det enda sättet att få fram pengar i vissa situationer. Men det finns också många andra sätt att skaffa fram pengar i en nödsituation. Man kan t.ex. sälja saker som man inte använder på loppmarknad, eller på någon av de många köp och sälj-sajterna på nätet. Vilken sajt som är bäst att använda sig av beror till stor del på vilken typ av vara man vill sälja. Se artikeln ”Prylarna som säljer” på den här sajten för att läsa mer om detta.
Det går också att tjäna pengar på saker som man äger, men som man inte vill göra sig av med. Många tjänster har dykt upp de senaste åren, som låter privatpersoner hyra ut fordon, verktyg m.m. till andra privatpersoner som behöver dem för en kortare eller längre period. Bland dessa tjänster finns Hygglo, Snappcar och Gomore. Den sajt som fått mest uppmärksamhet är dock Airbnb, men för den bör en varning utfärdas: tjänsten är inte riktigt anpassad till svenska lagar. Den som hyr ut sin bostad utan värdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd kan få problem. Har man däremot ett hus brukar det gå utmärkt att hyra ut det.
Det allra bästa alternativet till pantbanken är dock att se till att ha en ekonomi i balans, med en buffert som kan användas när oförutsedda utgifter dyker upp och man plötsligt behöver pengar snabbt. Att ha pengar på banken är bättre än att ha dem bundna i ägodelar som måste säljas eller pantsättas för att få fram kontanter.