Vad vi lånar mest pengar till

Vad lånar svenskar egentligen mest pengar till? Det beror lite på vad för lån det gäller. Snart kan man ta CSN-lån för sin körkortsutbildning.

 

När det kommer till snabba lån, som de via https://strandiafinans.se/ kan det vara allt från att klara en svårare månad till att åka på en resa. Bostadslån går till köp och renovering av bostad, konsumtionskrediter till att köpa kläder och elprylar, CSN-lån till att klara av att leva och bo trots att en studerar.

 

Lån till körkort

 

Nu kommer man även kunna ta CSN-lån för att ha råd med körkortet. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur det om ett år kan bli så att arbetslösa kan få studielån för att ta körkort, något som skickats ut som ett förslag på remiss från arbetsmarknadsdepartementet.

 

Det är nämligen så att det finns närmare 4 000 jobb på arbetsförmedlingens hemsida där arbetsgivaren i fråga krävde att den sökande skulle ha B-körkort, alltså körkort för en vanlig bil. För många är det dock dyrt och svårt att ta körkort, vilket gör vägen dit lång. Det kan ta vissa elever hela 170 lektioner innan de har sitt körkort i handen, alla har inte föräldrar eller andra som de står nära och kan köra med hemma.

 

Svårt att få råd med pengar till körkort

 

I genomsnitt kostar det runt 15 000 kronor att ta sitt körkort, för vissa mycket mindre och för andra mycket mer. Är man då arbetslös kan det med andra ord vara svårt att spara ihop till den summan, eller kunna avvara de pengarna. Om det dessutom är så att man är en individ som lämnat allt bakom sig under en flykt från sitt hemland, kan det vara ännu svårare att få fram tillräckligt med pengar för att kunna finansiera detta. Från och med september 2018 ska det kunna gå att ta CSN-lån för körkort, hur det fungerar får vi se.

 

I Veckans Affärer går det att läsa om hur det nu är rekordlåga räntenivåer på CSN-lån, något som bekräftas i andra tidningar. Det är alltså mer än fördelaktigt att ta ett sådant lån för att kunna ha råd med körkort :

 

  • 25 kronor, eller 27 kronor i månaden, blir räntekostnaden under nästa år för en person som börjar betala av på ett lån på 250000 kronor, taget 2001 eller senare (annuitetslån).
  • Hade räntan i stället varit 1,5 procent, hade kostnaden varit 3750 kronor, 313 kronor per månad.
  • Vid 3 procents ränta hade kostnaden varit 7500 kronor, 625 kronor per månad.

 

Källa: Sydsvenskan