Välj rätt lån genom jämförelse

Vid alla typer av lån av pengar gäller det att komma ihåg att jämföra lånevillkoren hos olika långivare. Räntor och avgifter kan skilja sig dramatiskt och det finns därför stora pengar att tjäna genom att välja rätt lån.

Vid valet av lån är det främst räntesatsen och återbetalningsvillkoren som är viktiga att gå igenom. Vilken ränta du måste betala har stor betydelse för hur dyrt lånet kommer att bli. Kom också ihåg att undersöka om det tillkommer uppläggningsavgifter och liknande avgifter. Eftersom utbudet av långivare är stort är det smart att använda Financepal där du kan jämföra olika lån på ett enkelt sätt.

Olika typer av lån

Jämför innan du lånar pengar

Det finns olika typer av lån. Ett av de vanligaste lånen är bolånet. Ett bolån har ofta en låg ränta eftersom bostaden står som säkerhet för lånet. För bolån har reglerna skärpts de senaste åren med bland annat högre krav på amortering. Många trodde att kraven skulle försvåra för unga men istället har det visat sig att andelen unga bostadsköpare ökar.

Den som inte kan få ett bolån kan istället ta ett privatlån eller sms-lån. För dessa lån krävs inte någon säkerhet men de flesta långivare brukar ställa krav på att personen som lånar inte har betalningsanmärkningar. Räntorna på lånen kan skilja sig mycket och för att undvika höga räntor gäller det att jämföra långivarnas villkor noggrant. Se till att läsa det finstilta innan du skriver på ett nytt låneavtal.

Spara pengar genom rätt lån

Det finns stora pengar att spara genom att välja rätt lån. Det gäller både när du ska ta ett nytt lån och när du ser över dina befintliga lån. Ett bra sätt att spara pengar är nämligen att regelbundet gå igenom dina nuvarande lån. Se om det kan löna sig att slå ihop flera smålån till ett större eller byta bank för att få lägre ränta. Var också noga med att betala avbetalningarna på lånen i tid. Det blir ofta väldigt dyrt att betala påminnelseavgifter och inkassoavgifter. Att ha kontroll över sin ekonomi behöver inte vara tråkigt utan ger istället möjligheter att förverkliga drömmar och roliga projekt.